17 Haziran 2013 Pazartesi

Sağlıklı Diş Etleri


Halk arasında yaygın olarak ‘diş eti çekilmesi’olarak bilinen ve dişlerin kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarının tedavisi amacı ile diş taşı ve bakteri plağının temizlenmesi,cerrahi teknikler ile hastalığın tedavisi ve hastanın ağız ve diş bakımı konusunda bilgilendirilip motive edilmesi bu diş hekimliği alanına girmektedir.




Sağlıklı Diş Etleri

Portakal kabuğu görüntüsünde,açık pembe renk
Dişleri kök başlangıçlarında saran ve konturlarını takip eden muntazam bir diş eti sınırı
Kırmızılık,şişkinlik ya da enfeksiyonun olmaması
Normal fırçalama ve ip kullanımıyla kanamama
Herhangi bir rahatsızlık hissinin olmaması
Sağlam ve sert görüntülü diş etleri...
Diş Eti İltihaplarının Belirtileri

Diş etinde kanama(diş fırçalarken ya da kendiliğinden)iltihaba bağlı ağızda koku ve kötü tat
Kırmızı ve şiş diş etleri
Ağızda tat bozukluğu
Diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması
Sallanan dişler
Zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler
Diş etlerinde kaşınma hissi başlıca belirtileridir.
 Diş Eti Hastalıklarının Çeşitleri

Gingivitis:Diş eti hastalığını en basit formudur.Bu dönemde diş etleri kanamalı,kırmızı ve hacim olarak büyümüştür.Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir.Tedavi edilmezse hastalık periodontitis safhasına dönüşür.Profesyonel tedavi ve iyi bir bakımla diş eti sağlığı tekrar sağlayabilir.
Periodontitis:Periodontal hastalıkların daha ilerlemiş safhasıdır.Dişin destek dokularındaki iltihap sonucu ilerleyici nitelikte diş ve diş eti arasındaki dokular ile kemik kaybı görülür.Diş etlerinde çekilme ve diş eti cebi denilen oluşum söz konusudur.Hastalık ilerledikçe dişlerin sallanmasına ve tedavi edilmediği takdirde kaybına yol açar.
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri

Diş eti hastalığın temel nedeni olan bakteri plağı;dişe sıkıca tutunan,yapışkan saydam bir tabakadır.Ağız hijyeni işlemlerinin yetersiz uyguladığı durumlarda diş ve diş etlerini etkileyen bakteri plağı oluşur.Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur.Bunun yanı sıra aşağıdaki faktörler de diş eti sağlığını etkiler:

Sigara
Genetik faktörler
Hormonal değişikler
Stres
İlaç kullanımı
Diş sıkmak veya gıcırdatmak
Diyabet-şeker hastalığı
Kötü beslenme
Kötü yapılmış kuron köprü ve dolgular
Diş Eti Hastalıklarını Tedavisi

Diş eti hastalığının tedavisinde diş ile diş eti arasında meydana gelen ceplerin derinliğinin özel bir alet(periodontal sonda)vasıtasıyla ölçülmesi gereklidir.Bu ceplerin miktarına ve derinliğine göreteşhis konulur ve tedavi planlanır.Derin cepler diş eti hastalığnın hıizla ilerlemesi için uygun bir ortam hazırlayacağçından,yapılcak olan tedavide amaç bunların mümkün olduğunca sığlaştırılmasıdır.Derin ceplerin içine yerleşen mikroorganizmaların fırçalama ve diş ipi kullanımı ile hasta  tarafındantamamıyla temizlenmesi imkansızdır.

Estetik Amaçlı Diş Eti Uygulamaları

Diş etleriyle  gülümseme(gummy smile):Gülümsediklerinde diş etleri fazla gözüken vakalarda,herhangi bir estetik diş hekimliği işlemi yapılacak olsa da olmasa da,yapılacak küçük bir operasyon ile diş eti fazlalıkları uzaklaştırılarak daha hoş bir gülümseme elde edilebilir.
Diş eti çekilmesi :Diş eti çekilmesi sonucu bazı dişler çok uzun gözükebilir.Bu dişlerde kök yüzeyleri açığa çıkmıştır.Böyle bir durumda,öncelikle diş eti tedavisi yapılarak bu açıklıklar yumuşak doku naklleri ile kapatılmalıdır.
Düzensiz diş eti kenarları:Dişleri çevreleyen diş etleri bazı dişlerde çok yukarda ya da çok aşağıda olabilir(diş eti çekilmesi,sürme bozukluğu,diş kaybından doğan defektler vb.).Estetik prosedürlerden önce diş eti şekilleri ideale getirilmelidir.
Diş Eti Hastalığının Seviyesine Göre Uygulanacak Seçenekleri

Diş taşı temizliği
Kök yüzeyi düzleştirilmesi(kürwetaj)
Gingivektomi ve gingivoplasti
Flap operasyonu
Noku nakilleri
Yumuşak doku nakilleri
Sert doku nakilleri
Diş Eti Tedavileri

Diş Taşı Temizliği:Diş eti başlangıç fazında ise(gingivitis)diş hekimi tarafından  yapılacak diş taşı temizliği ve hastanın yapacağı uygun ağız bakımı tedavi için yeterlidir.
Flap Operasyonu:Diş eti iltihabı ilerlemiş durumda ise(periodontitis)diş eti sağlığının geri kazanılması için flap operasyonu uygulanır.Flap operasyonu genellikle gingivektomi ve gingivoplasti operasyonlarıyla birlikte yapılmaktadır.
Gingivektomi ve Gingivoplasti:Diş eti seviyelerinin farklı olması nedeni ile dişlerin farklı boyda görünmesi ya da güldüğü zaman diş etlerinin fazla görünmesi(gummy smile)gibi durumların giderilmesinde estetik amaçla gingivektomi ve gingivoplasti uygulanır.
Yumuşak Doku Nakli:Diş fırçasının yanlış kullanılması,anatomik bozukluklar,diş eti hastalıkları sebebiyle bir veya birkaç dişte meydana gelen belirgin diş eti  çekilmelerinin,ağzın farklı bir bölgesinden(genellikle damak)alınan yumuaşak doku parçalarıyla örtülmesi işlemikdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder