17 Haziran 2013 Pazartesi

Diş Eti Hastalığı Nedir ?



Diş eti hastalığı nedir?
Hiçbir zaman ağzınızın 'hastalanmayacağını' düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Diş eti hastalığı oldukça yaygındır ve her yaşta oluşabilir. Diş eti hastalığı, dişlerin üzerinde ve aralarında biriken bakteri plağıyla başlar ve bundan sonra hızla gelişebilir.



Bakteri plağı, yemek sonrası dişlerde biriken yiyecekler ve bakteriler nedeniyle oluşur. Fırçalamayla giderilmezse, diş etleri iltihaplanabilir. Buna gingivit denir.
Gingivit tedavi edilmezse, diş etleri çekilir. Bu da dişlerin diplerinde, düzgün biçimde fırçalamayı gittikçe daha da zorlaştıran ufak bir 'cep' oluşmasına neden olur.
Bakteri plağı temizlenmedikçe, sertleşerek tartara dönüşebilir.
Tartar birikmeye devam edince de diş etleri daha fazla tahriş olarak iltihaplanır ve bu da diş eti hastalığına neden olabilir.
İleri diş eti hastalığı (periodontit)
Tartar birikmesi ile oluşan iltihaplanma dişlerin etrafındaki kemikleri etkilemeye başlar-diş kökünün bir kısmı görünür hale dahi gelebilir. Diş hekimleri bu durumu kronik periodontit olarak adlandırmaktadırlar ve bu problem dişin kendiliğinden düşecek kadar gevşemesine veya bir diş hekimi tarafından çekilmesine yol açabilir.
Semptomları nelerdir?
Diş eti hastalığı olan birçok kişi bunun farkında değildir, çünkü çoğu zaman bu hastalık 'sessiz'dir, yani herhangi bir ağrıya veya semptoma sebep olmaz. Yine de bu problemin erken aşamasında olduğunuzu işaret eden birkaç nokta vardır:
Diş eti hastalığının ilk işareti, dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizin kanamasıdır.
Diş etleriniz şişebilir, kızarabilir ve rahatsızlığa yol açabilir.
Nefesiniz kötü kokabilir.
Ağzınızda hoş olmayan bir tat hissedebilirsiniz.
Daha da ilerleyen diş eti hastalıkları, dişlerin gevşemelerine ve hatta diş etlerinde apse oluşmasına yol açabilir.
En fazla risk altında olan kimlerdir?
Her ne kadar herkesin diş eti hastalığına yakalanma ihtimali olsa da, dişlerini düzenli olarak temizlemeyen ya da doğru olarak temizlemekte zorlanan kişilerin bu hastalığa yakalanmaları daha olasıdır. Diş telleri, protez dişler veya diş şeklinde ve yapısındaki anormallikler, o bölgeye diş fırçasıyla ulaşmayı oldukça zorlaştırır.
Diş eti hastalığına yol açabilecek diğer nedenler şunlardır:
Sigara, diş eti hastalıklarına sebep olabilecek başlıca risk faktörlerinden biridir. Sigara içmek aynı zamanda diş eti hastalığı tedavisinin başarılı olma şansını da düşürür.5
Kadınlarda hormonal değişiklikler diş etlerinin hassasiyetini arttırarak, gingivitin oluşmasına zemin hazırlayabilir.5
Tükürüğün ağzı koruyucu bir etkisi vardır. Tükürük akışının herhangi bir sebeple azalması ağzı diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir.5
Ne yazık ki, kimi insanlar diş eti hastalığına diğerlerinden daha yatkındır.5
Diş eti hastalığına karşı ne yapabilirim?
Diş hekiminiz şunları kullanmanızı önerebilir:
Bakteri plağı oluşumunu önlemek için LISTERINE® Ağız Bakım Ürünü kullanmak.
Elektrikli bir diş fırçası kullanmak. Yapılan testler göstermiştir ki, osilasyon-rotasyon hareketi (ileri ve geri dönen başlık) yapan elektrikli diş fırçaları, diğerlerinden daha fazla bakteri plağı temizlemektedir. 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder