18 Haziran 2013 Salı

Karaciğer Hastalıkları Nedir ?




Karaciğer vücudumuzda çok önemli görevlerde rol oynar ve karaciğerin rahatsızlanması ciddi sağlık sorunlara neden olabilir. Karaciğerin birçok görevde rol alması onun güçlü bir yapısının ve kendini yenileme kapasitesinin olması ile de avantaj sağlayan bir organdır. Ama karaciğerde meydana gelen ciddi hasarlar sonrası, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlemesi de mümkün olmaz.

Hepatit A-B-C, karaciğer yetmezliği, karaciğer yağlanması, siroz, sarılık, karaciğer büyümesi, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşı karaciğer hastalıklarıdır.

Karaciğer hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Karaciğerde meydana gelen sorunlarda genellikle ilk başlarda hiç bir şikayet ve belirti göremeyebilirsiniz. Bunun nedeni karaciğerde ağrı iletimini sağlayan sinir uçlarının olmamasıdır. Lakin iltihaplanmalarda, apse oluşumunda, fazla sıvı birikmesi sonucu karaciğer büyümelerinde sağ kaburga yayının alt kısmında bir ağrı hissedilebilir.
Karaciğer hastalıklarında sık sık ortaya çıkan belirtiler kişinin halsiz ve yorgun olmasıdır. Halsizlik ve yorgunluk karaciğer hastalıklarının çoğunda ilk görülen belirtiler arasında. Ayrıca cildin sararması, idrar renginin daha koyu bir renkte olması, karın bölgesinde ve ayaklarda şişme, erkeklerde göğüslerin büyümesi, erkeklerde tüy dökülmeleri, cildin kuruması, derinin pullanması veya kaşınması, vücutta damarsal genişlemeler, avuç içlerinin kızarması, saç ve kaşların dökülerek azalması, mide bulantıları, iştah kaybı veya azalması gibi bulgularda karaciğer hastalıklarının habercisidir.

Karaciğer hastalıkları nasıl teşhis edilir?
Birçok karaciğer rahatsızlığının olması ile karaciğer hastalıkları içinde fazlaca uygulanan test bulunmaktadır. Karaciğer hastalıklarını teşhis etmek için; SGOT, SGPT, GGT, kan içinde bilirübin seviyesini ölçme, idrar üzerinde uygulanan bilirübin ve ürobilinojen testleri, kan içinde bulunan protein seviyesinin ölçülmesi, hepatit testleri gibi tetkikler ile karaciğer hastalıkları tespit edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder